Ik heb als naam voor mijn rugzakken/tassen gekozen voor mijn favoriete steden. Hier een woordje uitleg over waarom deze steden mij nauw aan het hart liggen.
Brussel - basis rugzak
Ik studeerde Toerisme in Brussel aan de Erasmus Hogeschool, lang geleden. Elke dag ging ik van mijn kot naar de les met mijn rugzak. Maar ook voor of na de les kwam deze goed van pas om met de metro het centrum te verkennen, te gaan sporten, shoppen in de Nieuwstraat of naar de rommelmarkt op het Vossenplein te gaan. Wat een heerlijke tijd was dat.
Gent - Rolltop rugzak
Ik ben opgegroeid in de buurt van Gent. Hier ging ik naar de middelbare school, dansen in de Charlatan of de Vooruit en volgde ik naailes in avondschool. Ik heb er 7 jaar gewoond en vele jaren gewerkt. De vele restaurantjes, het nachtleven, de leuke winkels, interessante musea, ... . Ik blijf terugkomen naar deze prachtige stad. De laatste jaren zag ik meer en meer studenten en werkmensen op de fiets met een rolltop rugzak. Hier ontstond de inspiratie voor mijn eigen rolltop rugzak.
Tallinn - small backpack
Tallinn, de hoofdstad van Estland is klein en misschien niet zo gekend als citytrip bestemming maar dit is onterecht. Het prachtige oude centrum, de verrassend moderne architectuur er rond, de heerlijke en betaalbare gastronomie, de moderne musea, de ligging aan de zee, ... deze stad heeft mijn hart gestolen. Mijn compacte rugzak is een eerbetoon aan de compacte stad Tallinn.
Bangkok - fanny pack
Na mijn studies heb ik een jaar in Thailand gewoond en kwam ik regelmatig in Bangkok. Door de warmte en drukte draag ik hier liever geen rugzak maar verkies ik een licht heuptasje. Enkel mijn hotelkaart, GSM, bankkaart en een plannetje van de stad heb je nodig om de stad te verkennen. Met de skytrain naar Silom, per waterboot naar de Wat Pho, rondsnuisteren op de Chatuchak markt en mijn smaakpapillen verwennen in Lumpini Park. I love it!
Het idee voor de Ifluo tassen is enkele jaren geleden ontstaan uit frustratie. Op weg naar mijn werk met de auto zag ik veel fietsers in donkere kledij met een donkere rugzak. Sommige zelfs zonder fietslicht. Sommige fietsers droegen wel een fluohesje maar daarboven dan een donkere rugzak waardoor het fluohesje nog weinig nut heeft. Enkelen dragen hun fluohesje boven hun rugzak maar dat is ook maar een raar zicht. Fluo hoezen voor over de rugzak zijn super maar toch ook een gedoe en extra kost. Dit kan beter dacht ik.
Ik ging naar de stoffenwinkel en kocht zwarte, fluorescerende en reflecterende stoffen. Ik haalde mijn Brother naaimachientje boven en ging aan de slag. Als kind naaide ik ook al graag handtassen en zakjes en na een paar jaar naaien in de avondschool zou dit ook wel lukken. Mijn eerste ontwerpen waren basic maar ik kreeg toch al goede reacties van collega’s en vrienden. Na enkele jaren van uitstellen, coronatoestanden, drukte op het werk heb ik er in 2022 eindelijk werk van gemaakt een ifluo opgestart in bijberoep.
De zoektocht naar leveranciers, producenten, juiste stoffen, prototypes maken, teksten schrijven voor de website, … duurde iets langer dan verwacht maar ik vond het een zeer leerrijke en interessante periode. De nieuwe mensen die ik hierdoor leer kennen, de ups en downs die er bij horen; het geeft me zo veel energie en ik geniet er van om terug creatief bezig te zijn naast mijn bureaujob. In 2023 zijn alle puzzelstukjes eindelijk in elkaar gevallen. De productie is gestart en de website is live. I love it when a good plan comes together!
Duurzaamheid is uiteraard heel belangrijk voor ifluo. Daarom heb ik er ook voor gekozen om te werken met duurzame stoffen en de productie in België te doen. Ook al kost me dit een pak meer dan alles in Azië te laten maken met goedkopere stoffen en productiekosten.
90% van de stoffen die gebruikt worden voor de ifluo rugzakken zijn afkomstig uit Spanje. Mijn leverancier heeft zich gespecialiseerd in het maken van stoffen met gerecycleerde materialen. De grondstoffen die zij gebruiken zijn PET flessen of confectieresten. Deze worden vermalen en behandeld tot garen zodat er nieuwe stoffen van kunnen geweven worden.
De productie wordt gedaan in het maatwerkbedrijf De Zonnehoeve in Nazareth op 8 km van mijn woonplaats. Zij bieden betaalde arbeid aan in een aangepaste, beschermde werkomgeving voor personen met een afstand tot de gewone arbeidsmarkt. In het naaiatelier werken verschillende dove dames en heren die met de grootste zorg de materialen knippen en stikken. En dit op fietsafstand van mijn huis! Ik ben zo blij met deze samenwerking.
De gespen, ritsen en reflecterende materialen zijn wel afkomstig uit Azië. Hiervoor ben ik nog op zoek naar Europese leveranciers die enigszins betaalbaar zijn. Laat het me gerust weten indien u een leverancier kent of bent.